THERAPIE IN HET GROEN

THERAPIE IN HET GROEN

THERAPIE IN HET GROEN

Leven en werken in het ritme van de seizoenen. (Jaap Voigt)

Deze titel van het boek van Jaap Voigt geeft zo mooi weer waar het mij om gaat in mijn leven en in mijn werk. Als ergens mijn hart van open gaat en ik energie van krijg, dan is het om met cliënten naar buiten te gaan. Het groen, de natuur in. Door mijn eigen ervaring in de natuur en het werk op de groentekwekerij ben ik de natuur gaan inzetten in mijn therapie. Al doende leert men. De seizoenen, de groei en ontwikkeling van planten inspireert mij.

Het heeft me gemotiveerd om weer meer naar buiten te gaan en ook serieus naar de plek en de opzet van mijn praktijk te gaan kijken.

Wat brengt het jou?
Behandeling in de context van de natuur brengt je in contact met de elementen en jezelf. Het nodigt je uit om via je zintuigen te ervaren, je te verhouden tot het hier en nu, welke telkens verandert. Je komt in beweging of juist tot rust. Door te doen krijg je een ervaring die je kan toepassen in je dagelijkse doen en laten.

Praktisch
Ben je geïnteresseerd om met me in deze vorm te werken, therapie in de natuur, neem dan contact met me op. Ik heb nog geen vaste plek om buiten te werken. Dat kunnen we in overleg afspreken. De vergoeding kan via ergotherapie of via coaching. Zie voor tarieven en vergoeding het tabblad vergoeding en verwijzing.

Lente

–  Wat is jouw terugkerende bron van energie?
–  Vitale energie komt vrij, zoekt een weg naar buiten.
–  Wat nieuw ontluikt is kwetsbaar. Geef het aandacht en bescherming.
–  Wat wil je in de wereld brengen?
–  Vanzelfsprekende ontvouwing van hetgeen dat van binnen gegroeid is.

Zomer

–  Groei gaat over voller worden en duidelijker worden.
–  Ontkieming gaat over in volgroeien.
–  Je ideeën kunnen groeien en een passende vorm vinden.
–  Hoe druk jij je uit in de wereld, wat is jouw unieke bijdrage?
–  Alles komt in het volle licht en stimuleert snelle groei.

Herfst

–  Er is een combinatie van kracht en inkeer in jezelf.
– Tijd van oogsten en gereedmaken voor de winter.
– Neem tijd om te oogsten wat je geleerd hebt.
– Waar dien je zelf de leiding te nemen en waar sluit je aan bij anderen?
– Maak de balans op, vel geen oordeel, neem alleen waar.

Frame-1-heft
autum 1 (2)
Winter

–  De natuur gaat terug naar de basis. Wat is jouw primaire proces?
–  De natuur gaat in rust, opdat het leven als vanzelf kan terugkeren
–  De natuur laat zijn blad los. Wat wil jij loslaten?
–  Soms moet je snoeien om ruimte te maken voor nieuwe groei.
–  Tijd voor afronden en rust, niet om iets nieuws te beginnen.