ErgotherapieErgotherapie is voor iedereen die, door ongeval, ziekte, lichamelijke of mentale overbelasting, problemen ondervindt in hun dagelijks handelen. In eerste instantie richt de ergotherapeut zich op het denken in en onderzoeken van mogelijkheden. Als dat onvoldoende haalbaar is, dan zal het toepassen van compensatie strategieën of het vinden van alternatieven centraal staan. Dit met als doel optimale zelfredzaamheid te behouden of het creëren van een gewenste (nieuwe) situatie.


Het werkterrein van de ergotherapeut is breed. Binnen de praktijk is er veel ervaring met de combinatie van lichamelijke klachten en psychische klachten, lichamelijke overbelasting, burn-out, rugklachten, en psychische problemen. U kunt terecht met vragen over de persoonlijke verzorging, de mobiliteit/verplaatsen, de uitvoer en organisatie van het huishouden, het uitvoeren van (on)betaald werk, het uitvoeren van hobby’s en het deelnemen aan sociale contacten. Een aantal voorbeelden zijn:
- Ik heb al lang pijnklachten en ik durf daardoor niet meer de deur uit te gaan.
- Ik heb rugklachten. Hoe kan ik het beste mijn rug belasten tijdens werk of in de thuissituatie, zodat ik minder klachten ervaar?
- Ik heb een burn-out en ben weer toe aan opbouwen van een werkritme. Hoe doe ik dat zonder meteen te veel te doen?
- Ik ben somber en mijn huishouden kan ik niet op orde krijgen. Geen idee waar ik moet beginnen. Hoe pak ik dat nu aan?
- Ik ben moe en iedereen trekt aan me. Hoe breng ik balans aan tussen eigen tijd, mijn gezin, mijn werk en sociale contacten
- Mijn valkuil is te veel doen, elke keer overbelast ik mezelf waardoor mijn klachten terugkomen/toenemen. Hoe doorbreek ik dit patroon?
- Ik kan me niet goed concentreren op mijn werk, ben overprikkeld en raak snel geïrriteerd, hoe voorkom ik dat ik uitval?
- Hoe leer ik in het dagelijks leven omgaan met mijn beperkingen

Werkwijze

Naar aanleiding van uw hulpvraag zal de ergotherapeut samen met u bekijken wat er nodig is. Op basis van uw mogelijkheden en eigen inbreng wordt er een behandelplan opgesteld. Praktische interventies op maat zijn er op gericht om uw mogelijkheden te gaan benutten bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de thuissituatie, werk, hobby’s of studie. De therapie kan in de thuissituatie plaats vinden, op de praktijk, op het werk of kan vorm krijgen als begeleiding bij contact met het UWV, de gemeente, arbeidsre-integratie bureau of ander instanties.

Vragen?

Heeft u een vraag of twijfelt u of uw vraag thuis hoort bij de ergotherapeut neem dan gerust contact op. Zij kan met u kijken en denken wat zij voor u kan doen.


Hier kunt u het factsheet ergotherapie in psychiatrie downloaden